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Chi Siamo
Siamo produttori di Lambrusco Mantovano doc e non solo. La Cantina Sociale di Viadana si impegna da anni nella coltivazione e valorizazione del vitigno autoctono Viadanese e dei lambruschi tipici della tradizione. Le produzioni dei nostri vitigni sono estese nel territorio che abbraccia i fiumi Oglio e Po, tra i comuni di Sabbioneta, Dosolo, Pomponesco e Viadana. Qui il terreno, ricco di limo sedimentale, dona una spiccata ricchezza organolettica alla materia prima, preservata ed esaltata durante la lavorazione fino al calice. Il vino della Cantina Sociale di Viadana racconta il territorio e le sue tradizioni..
Vitigno viadanese
Si tratta di un vitigno autoctono probabilmente originario dalle viti selvatiche.
I vini
Solo Lambrusco da vitigni selezionati. Esplora tutte le nostre interpretazioni.
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Cavalcabò / ENGLISH VERSION
Description
Cavalcabò is a sparkling Lambrusco, only made with grapes of local grape varieties coming from the area of Viadana, purely grown and selected within the area of the municipalities of Viadana and Sabbioneta, where this grape variety has been grown for centuries.
This grape variety from Viadana releases in this bottle, thanks to the features of the land where it grows, a harmony of flavours and scents with a peculiar strong purple coloured foam.
Up until last century, only few knew of the Viadanese grape variety, which is widespread only around Viadana and Sabbioneta. When the agronomist and economist Ugo Ruberti discovered it, at the end of the nineteenth century, he particularly appreciated it and contributed to its spreading through the whole area surrounding Mantova.
This wine is dedicated to the memory of the ancient landowners of our lands: the Cavalcabò family. Emperor Frederick I nominated them marquis of Viadana in 1158, and for some decades thay governed our lands expanding their territory, which now stretched from Parma to Cremona.